Bemutatkoznak a videósaink: Csákányos András és a videózás

dec 22, 2021 | PhotON

Bevezetés

Amikor megrendelőként fotóst vagy videóst keresel a Photon platformján, először a portfólióikkal találkozhatsz, majd a kiválasztást követően személyesen is megismerhetitek egymást az eseményen, végül kézhez kapod az elkészült anyagot. De kik állnak valójában a portfóliók és a kamerák mögött? A “Bemutatkoznak fotósainkcikksorozatunkban lerántjuk a leplet a Photon csapatáról, így önálló interjúkon keresztül ismerhetitek meg a fotósokat és a videósokat. Ebben a cikkben Csákányos András mesél arról, hogyan indult el a pályáján, mi inspirálja a videózás során és melyik volt a legemlékezetesebb Photonos munkája.

Írta: Belayane Najoua

Mesélj magadról, hogyan kerültél kapcsolatba a videózással, mióta készítesz videókat?

Mindig is érdekelt a fotózás, 2005-ben jutottam el oda, hogy megvegyem az első gépemet. Egy idő után már az életem szerves részévé vált és néhány ismerősömmel együtt céget alapítottunk és elkezdtünk fotós munkákat vállalni. Majd amikor könnyen elérhetőbbé váltak azok az eszközök, amikkel közelebb kerülhettünk a mozihatású videófelvételek készítéséhez, akkor szinte azonnal átálltam a mozgókép irányába és abban kezdtem el fejleszteni magam. Elsősorban esküvők minél filmesebb készítését tűztem ki célul, majd ez szépen kiterjedt céges megrendelések irányába.

Mi az, ami a leginkább érdekel a videózásban? Mik azok a személyes stílusjegyek, amik jellemzik a munkáidat?

A személyes stílusjegyek helyett inkább a legfontosabb elvemet mondanám el. Mivel én alapjában véve gazdasági területről érkezem, ezért mindig nagyon fontosnak tartom, hogy először megértsem az ügyfél igényeit és megbeszéljük azt, hogy hogyan tudjuk leghatékonyabban elérni a célt – legyen itt szó egy szálloda imázsfilmjéről, vagy egy termék bemutatójáról. Persze az esküvőknél ez teljesen más, hiszen ott az egész történet egy érzelmi folyamatot ír le. De szerintem nagyon fontos, hogy először az operatív folyamatokban fejlődjünk és utána jöhet a háttérmunka, a világítás, a hangtechnika és a többi körítés. Az utóbbi években én például nagyon sokat foglalkoztam azzal, hogy a világítástechnikámat fejlesszem, de még mindig nagy fókuszt helyezek az operatív és szervezési részére, hogy a lehető legminőségibb munkát tudjam kiadni a kezeim közül. 

Ki a videós (operatőr, vágó, rendező, stb.) példaképed?

Nincsen kifejezetten egy példaképem, inkább mindig nézem a hasonló munkát végző embereket és megpróbálom értelmezni, hogy mit csinálnak jól és azokat a saját magam részére haszonként beépíteni. Amikor fiatal voltam, akkor nagyon sokszor néztem Studinger Andris esküvős munkáit. Mondhatjuk azt, hogy azokon nőttem fel, hiszen ő volt az első, aki elkezdte Magyarországon is készíteni a mozifilm hatású esküvői filmeket és az ő munkái nagy hatással voltak rám és a későbbi munkáimra. 

Mi inspirál téged a videózásban?

Kéz a kézben, feketén-fehéren

A régi 80-as, 90-es évekbeli filmek inspirálnak engem a legjobban, mert azokban sokkal több operatőri eszközöket használták fel arra, hogy a nézővel kommunikáljanak, hiszen a mai effektusok, CGI-ok töredéke sem volt elérhető. A munkáim során erre törekszem én is: ne egy effekttel tegyem minőségivé a munkámat, hanem nagyon jól, érthetően kommunikáljak a képekkel. 

Hol találkoztál a Photonnal?

Tóth Balázs nyíltnapján találkoztam Sárival, a Photon CEO-jával, ahol mindketten egy-egy workshopot tartottunk. Elkezdtünk beszélgetni és hamar megtaláltuk a közös hangot. Azóta vagyok a Photon csapatában. 

Melyik volt a legemlékezetesebb munkád?

Talán a Waberer Györggyel készült bejelentés, ami szakmailag is egy kihívás volt, hiszen több komponensből állt a munka. Egyrészt vágni kellett a képet, szép megvilágítást kellett biztosítani, és a hangot is fel kellett venni alá. Később a videó többek között Waberer György oldalán, a Forbes oldalán és számos más online médiumban is megjelent. 

Van-e álommunkád, amit szívesen csinálnál?

Nagyon szívesen dolgoznék egy nagy produkcióban, ahol több operatőrrel és videóssal kell együttműködni. Akár egy filmben, sorozatban vagy más nagyobb volumenű videós projektben. 

Miért ajánlanád más videósoknak, fotósoknak a Photont?

Ha valakinek nincsen self-managementre és ügyfél felkeresésre ideje, akkor a Photon a legjobb megoldás számára, hiszen ott folyamatosan jönnek a projektek és egyetlen kattintás kell csupán a jelentkezéshez.  

Share This