MILC vagy DSLR 2019-ben?

nov 5, 2019 | Újdonságok

MILC vagy DSLR? Mostanában ez az egyik legnagyobb vitatéma a fotósok körében. A mai napig nagyon sokan vásárolnak tükörreflexes fényképezőgépeket, beleértve jómagam is. Mégis mi lehet ennek az oka? Horváth Attila véleménycikkét látjátok.

Egyetlen univerzális oka nincs ennek, legalábbis az én véleményem szerint. Sokkal inkább az apróbb és főleg szubjektív okok szólnak 2019-ben egy DSLR vásárlása mellett. Egy profi MILC váz sok esetben meg is haladhatja egy tükörreflexes árát és ezzel együtt nincsenek is olyan régen a piacon. Főleg, ha nem a Sony-t, hanem a Nikon és Canon vonalat vesszük figyelembe.

Teljesen érthető, ha ez ember eleinte inkább az ismert, a megbízható felé húz. Kifejezetten abban az esetben, amikor kiváló minőségű termékekkel vannak tele a különböző használt vázakat forgalmazó csoportok, oldalak. Amellett viszont semmiképp nem mehetünk el, hogy az elmúlt 5 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül a széria. Ma már egy sokkal kompaktabb csomagban lehet megkapni azt a minőséget, amiért néhány éve meg kellett venni a csúcskategóriás Nikon vagy Canon vázakat. Nem is beszélve a nyilvánvaló előnyökről, mint a szem autofókusz, az elektromos kereső, aminek köszönhetően azonnal látjuk az expozíciónkat és még sorolhatnám.

Egyáltalán nem ritka, hogy ha megjelenik valami új, valami jövőbe mutató az emberek kicsit óvakodnak tőle. Több évtizede vannak jelen a DSLR gépek, megbízható vázak és hatalmas optika hálózattal rendelkezik minden gyártó. Ha belegondolunk mi másért vennének profi fotósok 2019-ben Nikon D750-et. Ami nem mellesleg 2014-ben került piacra, mikor a Nikon Z6 ára nem sokkal haladja meg az öregebb Fullframe társáét.

Volt még egy számomra fontos ok, hisz én is csak most váltottam D750-re. Ez pedig nem más, mint a fogása. Az érzés, amit ad, hihetetlenül kényelmes. Azaz, hogy egy nagy viszonylag nehéz gépet tartok a kezembe,  aminek van megjelenése.

Ha mégis döntenem kéne

Annak ellenére, hogy látom a MILC előnyeit és be kell valljam néha igenis irigykedem, megtudom érteni, hogy miért van annyi DSLR-el dolgozó fotós, vagy, hogy akik egy kisebb szenzorról váltanak miért is döntenek egy tükrös gép mellett. Valamint úgy érzem, hogy bár a Nikon és a Canon első próbálkozása sem lett rossz ezen a számukra eddig szokatlan terepen.  Ha teljesen ki akarjuk aknázni a jelenlegi képességeit egy MILC-nek, tulajdonképpen nem marad más választásunk, mint a Sony. Emiatt sem váltanak annyian, hisz egy teljes rendszer váltás körülményes és költséges is, főleg, ha valaki Sony-ra szeretne áttérni.

Úgy gondolom van még helye a DSLR vázaknak még jó pár évig, de nagyon kíváncsi vagyok mit hoz 2020, hisz ígértek nekünk pár izgalmas optikát és vázat is a nagy gyártók.

Ez persze csak az én egyéni véleményem, szóval megkérdeztük pár fotósunk, hogy ők mit gondolnak a témáról:

Draskovics Ádám szerint nem lehet a felhasználási körülmények ismerete nélkül megválaszolni ezt a vitát, azonban elmondása szerint számára egyelőre még nem opció a MILC. Úgy látja, hogy van olyan szegmens, ahol a DSLR fényképezők létjogosultsága kizárólagos, es van olyan felhasználási terület, ahol a MILC-ek abszolút jó alternatívák. Emelett a MILC gépek sokkal kevésbé strapabíróak, mint egy masszív DSLR váz.

“Én fotóriporter vagyok, gyakran dolgozom extrém gyorsaságot kívánó eseményeken (focimeccs, éjszakai tüntetés, stb.), ahol egy MILC azonnal elvérzik a technika jelenlegi állása szerint. Szerintem a mirrorless rendszerekben van a jövő, de kell még időt hagyni a technológiának.”- Mondta Ádám, miután tesztelte a Nikon Z6 és Z7 készülékét.
Előnyként kiemelte a szemkövető autofókuszt, és a képminőséget.

Megkérdeztük Juhász Bence esküvői fotóst is, a Photon egy másik csapattagját, aki természetesen az esküvői felhasználás oldaláról közelítette meg a kérdést. Bence élesben, egy esküvőn hasonlította össze a D750-et és a Z6-ot. Ez alapján ő is úgy látja, hogy van még hova fejlődni a MILC kategóriában.

Előnyként kiemelte a fókuszpontok mennyiségét és az általuk lefedett nagy területet (ami statikus témáknál remekül kihasználható). Valamint azt, hogy az EVF a gyorsan változó fényviszonyok lereagálása tekintetében nagyban megkönnyítette munkáját.

“Na de nézzük a hátrányokat: mozgó (közeledő/távolodó) témákhoz borzalmasan megbízhatatlan, lassú és pontatlan volt. Itt még csak nem is sportról beszélek, hanem például egyszerű templomi kivonulásról. Abban az esetben, ha pedig kevés fényben akarjuk használni, vagy bulit fotóznánk, a fókuszrendszer csak keresgél, és sokszor nem is tud ráállni a tárgyra. Jelenleg számomra még közel sem biztosítja az esküvőkön elvárt gyorsaságot és pontosságot ez a rendszer… Szóval egyelőre maradok a DSLR-ek mellett. Meglátjuk, mit hoz a jövő.” -Juhász Bence

Az itt leírt vélemények nagyjából azonosak, az viszont kijelenthető, hogy a vita végére nem lehet pontot tenni. Neked mik az eddigi tapasztalataid a témáról? Kommentben írd le a saját véleményed is!

Share This