Instagram vs. Facebook – Így optimalizáld a vizuális tartalmakat a közösségi médiában!

jan 30, 2022 | Ügyfélképző

Az aktív social media jelenlét elengedhetetlen, ha olyan terméket vagy szolgáltatást kínálsz, ahol a vásárlókat a vizuális megjelenéssel lehet a leginkább megfogni. Ahogy egy korábbi blogbejegyzésünkben kifejtettük, ahhoz, hogy megfelelően reprezentáld a márkád minőségét, hiteles légy és kitűnj a versenytársak közül, mindenképp egyedi, professzionális fotóra lesz szükséged a social csatornáidon. Nézzük tehát, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a vizuális tartalmakból a közösségi médiában!

Az egyediség tehát nem kérdés, de ahhoz, hogy kimaxold a social media platformokban rejlő lehetőségeket, felejtsd el a duplikációt, és mindig aszerint alakítsd a vizuális tartalmat, hogy hol jelenik meg! A profi brief magában foglalja, hogy milyen felületre készül az adott anyag, így a megbízott fotós vagy videós a megfelelő formátummal kalkulálhat. Ha valami igazán eredetivel szeretnél előrukkolni, először határozd meg a célzott felületet, és annak sajátosságaira építsd a kreatív ötleteket!

Instagram: mindent a szemnek!

A leginkább képfókuszú platform, ahol a storytelling nagy részét a vizuális elemekre bízhatod. A felület erre több lehetőséget kínál: a hagyományos kép- és videóposztokon kívül ott van a lapozgatható carousel formátum, a Stories funkció és az IGTV a hosszabb videók megosztására. Instagramra szánt tartalomnál főleg 1:1-es arányú négyzetes vagy 9:16-os arányú álló formátumban célszerű gondolkodni, attól függően, hogy a platform melyik funkcióját használod. Az egyetlen kivétel, amely itt előnyös lehet a széles, fekvő tartalmak (pl. panorámafotó) számára, a carousel formátum, melynél a képet fel kell darabolni, és a teljes vizuált lapozgatással kaphatjuk meg.

Az Instagram a leginkább képfókuszú platform, ahol a storytelling nagy részét a vizuális elemekre bízhatod.

Instagramon szentelj extra figyelmet a vizuális egységnek, ugyanis aki a profilodra látogat, rögtön azzal a griddel szembesül, ami a bejegyzéseidből áll össze. Kalkulálj vele, hogy itt csak négyzetes formátumban látszanak a posztjaid – az Instagram automatikusan összerendezi őket, hogy egy négyzetes rácsozat jöjjön létre. Természetesen azoktól a tartalmakról sem kell lemondanod, melyek kevésbé passzolnak a feedre és inkább spontán, „behind the scenes” jellegűek – ezeket oszd meg story-ként, és ha nem szeretnéd, hogy 24 óra múlva eltűnjenek, add hozzá a Highlights-hoz, ahol tematikus csoportokba is rendezheted őket.

Facebook: ahol kép és szöveg egyformán fontos

Az Instagrammal ellentétben a Facebook profilok jelentős része szöveges információ – ha ráklikkelsz egy márkaoldalra, az első benyomást a szövegek (névjegy, nyitvatartás, elérhetőségek) nagyobb mértékben befolyásolják, mint az Instagram esetén. A posztokat ennek megfelelően kell alakítani: ide jöhetnek azok a bejegyzések, melyek hosszabb kifejtést igényelnek. Míg Instagramon a képi elemek alatt jelenik meg a szöveges leírás, a Facebook bejegyzéseknél a vizuál felett látható – ezzel is érdemes kalkulálni a posztok tervezésekor.
A Facebook vizuális tartalmainál szintén a négyzetes és vertikális formátum a befutó 1:1-es, a Facebook Stories esetén pedig a teljes képernyős, 9:16-os képarányban.

Míg Instagramon a képi elemek alatt jelenik meg a szöveges leírás, a Facebook bejegyzéseknél a vizuál felett látható – ezzel is érdemes kalkulálni a posztok tervezésekor.
A Facebook vizuális tartalmainál szintén a négyzetes és vertikális formátum a befutó 1:1-es képarányban.

Ami Instagramon a Hightlights, az Facebookon a fotóalbum: tökéletes eszköz, ha egyszerre több képet szeretnél megosztani pl. egy márkaeseményről, új termékkollekció megjelenéséről stb. A kevésbé megkomponált, rögtönzött képek és videók posztolására Facebookon is a Stories funkció a legjobb megoldás, mely 24 óráig érhető el.

Szuper, ha mindezekkel képben vagy – már csak egy profi fotós kell, aki pontosan tudja, hogy lehet a lehető legjobban reprezentálni a márkád a közösségi médiában! Szükséged van egy erős képanyagra? Fedezd fel a Photon social media fotózás csomagjait!

Share This