Hasznos tippek munkaadóknak – Hogyan váljunk vonzóvá a jelöltek szemében?

szept 28, 2022 | Ügyfélképző

Sok vállalkozás szeretne az addiginál jobb képben feltűnni a potenciális munkavállalók számára, ugyanakkor csak kevesen tudják, hogyan fogjanak hozzá. Mindenesetre ők már az első lépést megtették: felismerték, hogy a jó vállalati márkának kiemelkedő szerepe van manapság, a jelentkezők többsége a vizuális elemek alapján dönti el egy cégről, hogy az szimpatikus-e számára. De mik a legfontosabb lépések ahhoz, hogy a vállalkozások hatékonyan legyenek képesek bemutatkozni a potenciális jelöltek számára? Következő cikkünkben erre keressük a választ.

Rengeteget hallani mostanában arról, hogy munkavállalói szempontból az egyes korcsoportok hogyan fejlődtek az évtizedek során. Amíg mondjuk a Baby boomer generáció tagjai gyakran egyetlen munkahelyen dolgoztak és onnan vonultak nyugdíjba, addig az Y generáció tagjai egy állásinterjúra is csak hosszas mérlegelés és kutatás után mennek el, míg a Z generáció konkrét elvárásokat fogalmaz meg egy munkakör és cég kapcsán. Őket ugyanis már egy sima ping-pong asztallal, egy csocsóval vagy relax szobával nem lehet “megvenni”, ha a cégen belül nincs egy strukturáltan felépített számukra szimpatikus vállalati kultúra, a cég nem kommunikál megfelelően magáról a különböző csatornákon, ha az iroda vagy telephely szinte egyáltalán nem látható, akkor a fiatalabb jelentkezők bizony messziről elkerülik az adott céget. Hiszen az employer branding számukra kiemelkedően fontos, mint ahogyan azok az eszközök is, melyekkel az építhető.

Mert a cég láthatóvá, s ezáltal megismerhetővé, esetleg szerethetővé tétele nem az ördögtől való feladat, és nem is kell nagyon bonyolult eszközökre gondolni vele kapcsolatban. Egyszerűen csak gondolkozzunk egy átlagos jelentkező fejével: vajon mi az, amit az álláshirdetésünk elolvasása után rögtön megnéz a neten? A weboldalunkat. Azt a felületet, ami kulcsfontosságú abban, hogy valaki megismerje a cégünket, hogy bepillantást nyerjen annak tevékenységébe. Éppen ezért fontos meghatározni azt, hogy mi a pontos célja a weboldalunknak, s ahhoz milyen vizuális elemeket érdemes használni. Magyarán ha online értékesítéssel foglalkozunk, úgy érdemes az oldalunkat úgy felépíteni, hogy annak minden eleme a vásárlás irányába mutasson. Fontos, hogy az oldal ne legyen túl csicsás, de azért ne is legyen a végletekig letisztult, hiszen úgy akár nevetségessé is válhat a látogatók szemében. Érdemes tehát inkább az arany középutat megtalálni, ami mindig jó döntést jelent. Hiszen egy weboldal szinte mindent elmond rólunk, még azt is, amit nem is gondolnánk.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hatékony employer branding építése a jó weboldalnál nem áll meg, sőt, ez inkább csak a kezdete. Minden esetben érdemes azon is elgondolkodni, hogy vajon a hirdetésünkre jelentkezőket mivel tudjuk majd igazán megfogni, cégünk mitől válik számukra igazán szimpatikussá. Ezen a ponton millióegy dolgot felsorolhatnánk, ám ami igazán hangsúlyos lehet a kívülállók számára, az nem más mint a vállalkozás hajtómotorja, a csapat. A munkavállalókat pedig hogyan is lehetne egyszerűbben és lényegretörőbben bemutatni, mint egy profi fotóval vagy akár egy rövid videóval? Persze itt nem a csapatépítő eseményeken éjfél után történtek megörökítésére gondolunk, hanem a csapat „szürke hétköznapjait” megörökítő profi felvételekre. Azokra, amelyek bemutatják, hogy a jelentkező milyen emberekkel dolgozik majd adott esetben együtt, milyen irodában kell az ideje nagyrészét eltöltenie, s hogy megismerje a napi rutint. Egyszóval látens módon kötődhessen a céghez, és érezze azt, hogy ő bizony szeretne oda tartozni. Mindeközben persze a cégeknek nem szabad elfeledkezniük arról sem, hogy a munkavállalóiktól engedélyt kérjenek a róluk készült fotók és videók felhasználására a cég nyilvános kommunikációja során. Ezzel ugyanis elkerülhetővé válnak a későbbi kellemetlen jogi afférok. 

Érdekes belegondolni, hogy az alábbi eszközök mennyire egyszerűnek tűnnek, de akár kétélű fegyverek is lehetnek a vállalkozások kezében. Hiszen egy rosszul belőtt honlap, egy amatőrnek tűnő fotó és egy semmitmondó videó inkább árt, mint használ. Éppen ezért érdemes ezek elkészítését profikra bízni, akik kellő szakértelemmel, az employer branding alapvetéseit figyelembe véve készítik el a szükséges vizuális elemeket. És jobb ha minden vállalkozás észben tartja: a munkáltatói márka építésével komolyat szakíthat a versenytársakkal szemben, hiszen annak tudomány ma már nem újdonság Magyarországon sem, még nem terjedt még el igazán.

Share This