Game changer az álláskeresésben: ezért kell profi portré az önéletrajzodba

nov 8, 2021 | Ügyfélképző

2022. január 21-én üzleti portréfotózást tartunk az MM Studióban. Hogy hogyan zajlik pontosan egy ilyen alkalom, arról már szó esett egy korábbi bejegyzésünkben. Most járjuk körül, milyen pluszt jelent egy profi portré, amikor épp állást keresel!

Profi portré: a nulladik benyomás

Kezdjük a legfontosabbal: az önéletrajzod alapján dől el, hogy felveszik-e veled a kapcsolatot vagy sem. Márpedig amikor sok hasonló tudású ember jelentkezik egy pozícióra, a munkáltatók első körben a képek alapján szelektálnak. Gondoltad volna, hogy egy rossz minőségű fotó jobban rontja az esélyeket a behívásra, mint a portrét nélkülöző önéletrajzok?
Ezzel együtt persze szignifikánsan kevesebben hívják vissza az arctalan jelentkezőket.

Gondoltad volna, hogy egy rossz

A biztos befutó a minőségi fotó, mögötte áll a kép nélküli önéletrajz, a legkevesebb eséllyel pedig a rossz minőségű, előnytelen képek indulnak. Egy profi portré, amire kellemes ránézni, implicit motivációt ad a címzettnek, hogy több időt töltsön a bemutatkozásoddal és nagyobb figyelemmel olvassa a CV-d.

Egyetlen kép – számtalan kis üzenet

Gondolj úgy az önéletrajzodra, mint egy kiterjesztett névjegykártyára, aminek tökéletesen kell reprezentálnia a szakmai életedet. Lehet, hogy csak a végzettségek, skillek és munkatapasztalatok „csupasz” felsorolásáról van szó, de épp ezért mond el rólad sokat, hogyan is foglalod össze mindezt egy oldalban.

A portré szerves része a bemutatkozásnak: egy minőségi fotó igényességet sugall, és azt jelzi, hogy megbecsülöd az adott munkalehetőséget, hiszen szemmel láthatóan időt és energiát fordítottál a jelentkezésre. Fontos, hogy hogyan kommunikálsz a képen a testtartásoddal, az arcoddal és az öltözékeddel. Rengeteget számít a háttér és a világítás – teljesen eltérő benyomást kelt például egy hideg és egy meleg fényű beállítás.

Gondoltad volna, hogy egy rossz minőségű fotó jobban rontja az esélyeket a behívásra, mint a portrét nélkülöző önéletrajzok?

És az sem mellékes, hogy a portréd hangulata mennyire egyeztethető össze a megpályázott munkakörrel. Az önéletrajzodban olyan stílusú fotóra van szükség, ami összecseng a területtel, amit képviselsz. Ha ételfutár vagy, felesleges nyakkendős üzletembernek öltözni, de ha minden nap öltönyben végzed a munkád, a portrédon is légy elegáns!

Recycling? Itt inkább ne!

Az újrahasznosítás szuper dolog – kivéve, ha az önéletrajzod portréjáról van szó. Ahogy álláskeresésnél sem a privát csengésű emailcímedről küldözgeted a jelentkezéseket (reméljük!), úgy a gyenge minőségű, eredendően privát fotó is elrettentő lehet egy CV-ben.

Tehát, még ha a legjobb formádban is vagy azon a szülinapi csoportképen, ne vágd le a barátaidat, mert valószínűleg úgy is egyértelmű lesz, hogy egy partifotót hasznosítottál újra az önéletrajzodhoz, ami komolyabb portrét érdemelt volna… A privát fénykép privát használatra való, egy profi CV pedig csak minőségi fotóval lesz teljes.

Végül egy záró tipp: ha állást keresel, érdemes összehangolni a social media felületeidet az önéletrajzoddal. A CV-ben használt üzleti portrét használd LinkedInen is, így ha a munkáltató rákeres a profilodra, még egységesebb kép alakul ki rólad a fejében. Sokszor a Facebook oldalakat is ellenőrzik, szóval ügyelj rá, hogy magánemberként is olyan profilod legyen, ami vállalható a potenciális főnököd előtt.

Te is felturbóznád az önéletrajzod egy profi portréval? MM Studio, január 21. – mi ott leszünk, jelentkezz még ma!

Share This