Fotózás, mint szolgáltatás avagy a Photon születése

júl 1, 2019 | PhotON

Hogyan alakult, kik vagyunk és miért pont fotózás?

Kezdetek:

2017 elején Volom Sári, az akkor még gimis tanuló a fotózás mellett szeretett volna mást is kipróbálni, ezért jelentkezett a BCCH–uSchool vállalkozói klub négy hónapos képzésére. A tanfolyam keretein belül vállalkozói szemléletmódot oktatnak gimnazista diákoknak. Ennek a támogatói voltak többek között a KPMG, Hiventures, MKB Bank és a BCCH, szóval nagy nevek a szakmában.

„Az érettségim évében láttam egy csoportban, hogy van ilyen lehetőség. Sok időm nem volt, de gondoltam vicces lenne jelentkezni. Akkoriban a fotózás, ezen belül is a rendezvényfotózás érdekelt, a vállalkozás világa új kihívás volt számomra.” – meséli Sári.

A képzés első napján összeállt egy random lányokból álló három fős csoport, mindhárman az Eötvös József Gimnázium tanulói voltak. Sári hobbija a fotózás volt, ebből született az ötletet, hogy csináljanak egy Tinderhez hasonló modellt fotósok számára. Egy platformot, ahol “matchelhetnek” egymással a fotósok és a megrendelők.

Első sikerek

Négy hónap alatt a lányok megtanulták a startupos dolgokat, mint például a piackutatást, megoldásorientált szemléletmódot, üzleti modelleket és jogi alapismereteket. Ez annyira jól sikerült, hogy a képzés záróesemény megtartott pitch versenyen, aminek a Brain Bar adott helyet, több díjat is nyertek. A fotózás témaköre a közönség körében is sikert aratott, megkapták a közönségdíjat, a Hiventurestől pedig a Most Potential Idea díjat.

Ez adott egy löketet Sárinak ahhoz, hogy tovább vigye koncepciót. A másik két lány úgy döntött, hogy más utakon folytatja, így Sári egy barátokból álló hét fős csapatot alakított.

Együtt létrehoztak egy rendszert, amivel már sikeres üzleteket kötöttek. Gyakorlatilag a megrendelőnek egy formot kellett kitölteni, ami alapján egy zárt Facebook csoportban jelentkezhettek a fotósok a munkára.

A csapat egy hónap múlva már Szlovéniában volt a pitch verseny nemzetközi döntőjében, ahol második helyezettek lettek. Fun fact, hogy a verseny után visszamondták a szállást és leautóztak Olaszországba, majd az éjjelt végigvezetve a napkeltét már a Balatonon nézték meg.

Volom Sára, Photon alapító előadása és fotózás

Mérföldkő

Ezután már egyértelművé vált, hogy egy működőképes startupról van szó, és gőzerővel folytatták a munkát. A gimnáziumi évek alatti fotózás ismét kifizetődött, kialakult egy összetartó közösség. Ebben az időben rengeteg támogatást kaptak minden oldalról, volt például olyan fotós barát, aki csapatfotókat csinált, vagy éppen végig kommentelte és szaktudásával segítette a termék kialakítását.

A gyors fejlődéshez szükség volt tőkére, ezért jelentkeztek accelerator programokra. Kettő ilyen program volt akkor, ahol komoly esélyekkel pályáztak. Az egyik volt a mára már nem aktív finn Startup Sauna, ahonnan 700 (!) jelentkezőből bejutottak a legjobb 30-ba, azonban csak az első 13 helyezett kapta meg a támogatást.

A másikat a Telenor szervezte. 110 jelentkezőből a Photon bekerült a legjobb 3 közé, így részt vehettek az áprilisig tartó képzési programban, ahol befektetést és mentorokat is kaptak a képzés mellé.

Ez idő tájt csatlakozott a Photonhoz Böheim Gábor, marketingért felelős tulajdonostárs.

Mélypont

Áprilistól teljes egészében saját lábra kellett állni, ez volt a legrizikósabb életszakasza a Photonnak. Rengeteg lemondás, még több munka, és lelkierő kellett, hogy túlélje az eddigre már bejegyzett cég. A fotózás szeretete is sok erőt adott Sárinak, azzal foglalkozott amivel önazonos.

Az első bevételek céges ügyfelektől érkeztek, igény volt a Photon szolgáltatására és így maradhatott életben a cég. A rendezvényfotózás egész évben népszerű. Kikristályosodott, hogy a business to business alapú ügynökségi modell kell ahhoz, hogy stabil lábakon tudjon állni a vállalkozás. A platform leegyszerűsíti azt a folyamatot, ami már az elejétől a Photon tevékenységének középpontjában állt: összekötni a fotósokat az ügyfelekkel.

2018 októberében 215 jelentkezőből hatot választott ki a Design Terminal egy négy hónapon át tartó mentorációs programra, ahová szintén beválogatták a Photont. A képzés alatt többek között ösztöndíjat és irodát biztosítottak.

“Ezzel levegővételhez jutottunk a nehéz időszak után, új célokat, stratégiaibb gondolkodásmódot adott.”

Jelen

2019 nyarától a HubHub ad otthon a Photonnak. Mivel ez a második otthonunk, nagyon fontos a jó munkakörnyezet, ennél jobbat pedig nem is tudtunk volna elképzelni. Nagyszerű csapat alakult ki, szeretünk együtt dolgozni és szeretjük azt, amit csinálunk. Rengeteg remek fotóssal és megrendelővel dolgoztunk már együtt, ilyenek például a teljesség igénye nélkül az Arsboni, Mar Galliti és az Adaptive Media. Egy esküvői vagy rendezvényfotózás során pedig tucatnyi új emberrel ismerkedünk meg, ezért különösen szeretjük ezeket. Stabilizáltuk a bevételeinket, emellettt egyéb tőkebevonáson is dolgozunk. Az egész csapat nevében köszönjük az elmúlt időszakot. 🙂

Amit még nem tudsz

A logó sztorija:

„Számomra nagyon fontos volt, hogy a logónk ne csak szép legyen, hanem legyen jelentése, szimbolizálja a szolgáltatásunkat. A kulcs a fotózás, a logó egy kamera objektívére emlékeztet. A Photon szóban az első O betű kettő darab félkörből áll össze, ez a fotóst szimbolizálja. A második pedig egy teljes kör, ez jelenti az ügyfelet. Ha ezt a kettőt összeillesztjük, akkor kapjuk meg a szolgáltatást, a fotózást, ami a logó.”

A szín sztorija:

„Kezdetben kék volt az alapszín, amin változtatni szerettünk volna. Egy fotósorozat alkalmával sárga ruhát viseltem, egy sárga fotelen, amit kivittünk egy erdőbe. Ez annyira megtetszett a grafikusunknak, hogy ennek hatására sárga színt választott az új arculathoz.”

Share This