Bemutatkoznak fotósaink: Draskovics Ádám

júl 16, 2020 | PhotON

Amikor megrendelőként fotóst keresel a Photon platformján, először a portfólióikkal találkozhatsz, majd a kiválasztást követően személyesen is megismerhetitek egymást a fotózáson, végül kézhez kapod az elkészült anyagot, amit kiadnak a kezeik közül. De kik álnak valójában a portfóliók és a kamerák mögött? Új cikksorozatunkban lerántjuk a leplet a Photon csapatáról: „Bemutatkoznak fotósaink” első részében a 2019-es év Photon fotósának választott Draskovics Ádám mesél arról, hogyan indult el a pályáján, mi inspirálja a munkája során, melyik a kedvenc képe és természetesen a Photon is szóba kerül.

Mesélj magadról, hogyan kerültél kapcsolatba a fotózással, mióta fotózol, mit csináltál előtte?

Fotográfiával 2008 óta foglalkozom. Eleinte kizárólag analóg/filmes eszközökkel fényképeztem, részben kedvtelésből, részben pedig érdekelt a technika: a nyersanyagok, hívás, nagyítás… A mai napig nagyon izgalmas világnak találom.

Először édesapám első saját fényképezőjével, egy Praktica LB2-es vázzal készítettem képet. Innentől kezdve nem volt megállás, egymás után jöttek az izgalmasabb filmes gépek. Már a gimnáziumi éveim alatt is tudtam, hogy fotográfiával szeretnék foglalkozni, azon belül is a fotóriporteri szakmával.

Photon - Bemutatkoznak fotósaink: Draskovics Ádám élete első képe az LB2-es Prakticával
Életem első képe az LB2-es Prakticával

Ki a fotós példaképed?

Nincsen egy kifejezett példaképem. Nagyon sok más-más szempontból inspiráló fotográfus munkájából töltekezem mind a hazai, mind a nemzetközi színtérről, és szerintem ez így is van jól. Nagyon sok képet kell folyamatosan néznie az embernek, hogy alakuljon a látásmódja.

Photon - Bemutatkoznak fotósaink: Draskovics Ádám fotós karrierje kezdetén
A kezdetek…

Mi az, ami a leginkább érdekel a fotózásban? Mik azok a személyes stílusjegyek, amik jellemzik a képeid?

Az emberek, és a mögöttük lévő történet. Ezért is lettem fotóriporter. Mindig volt bennem egy kiolthatatlan érdeklődés a világ, azon belül is az emberek iránt, a fotográfia pedig egy tökéletes eszköz, amin keresztül kiélhetem az ilyen irányú érdeklődésem, és megmutathatok olyan dolgokat, amik talán másokat is érdekelnek. Nem alkalmazok koncepciózusan visszatérő elemeket a munkáimban, azonban egy biztos: emberek, és emberi érzések mindig visszaköszönnek a képeimről.

Melyik a kedvenc fotód és miért?

Nem igazán rangsorolom a képeim, de ha egyet kell választanom, ez lesz az. Miért? Mert ránézek erre az arcra, és egy végtelen életutat látok benne, a vidéki szockó hangulat diszkrét bája már csak hab a tortán.

Photon - Bemutatkoznak fotósaink: Draskovics Ádám kedvenc fotója
Kedvenc munkám

Hogy találkoztál a Photonnal?

Volom Sárát (Photon alapító) még a gimnáziumi éveinkből ismerem. Én már javában fényképeztem, mikor Sárában megfogalmazódott a Photon ötlete, így mikor megkeresett, hogy legyek részese ennek a projektnek, örömmel mondtam igent.

Melyik volt a legemlékezetesebb munkád a Photonnal?

A két legemlékezetesebb munkám egy visszatérő Photon ügyfélhez, a Startup Campushoz köthető, akik rám bízták prágai és varsói rendezvényük megörökítését.

Photon - Bemutatkoznak fotósaink: Draskovics Ádám kedvenc Photonos munkája a Startup Campus rendezvényéről
Kedvenc Photonos munkám: a Startup Campus prágai és varsói rendezvénye
Share This