A jó önéletrajzfotó titka, avagy a siker záloga

aug 10, 2022 | Ügyfélképző

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy jelentkezett egy állásra, de miután ezt megtette, rövid időn belül elutasító választ kapott vagy nem érkezett semmilyen reakció a pályázatára. Bár az alábbi jelenség nem ritka, a sikertelenség okai kevésbé közismertek. Következő cikkünkben ezek egyikéről, az önéletrajzfotókról rántjuk le a leplet.

Mit szeretnénk elérni az önéletrajzunkkal?

Egy átlagembernek csupán 1-2 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy valakiről eldöntse, szimpatikus-e neki vagy sem. Ez többeket sodor nehéz helyzetbe, főleg ha ezt a szituációt egy állásinterjú első körére, az önéletrajzok beküldésére vetítjük rá. Mint ismert, a munkaadók a CV-k – és azon belül a fotók – alapján is döntenek arról, hogy valakivel felveszik-e a kapcsolatot, így ezeknek az eszközöknek kiemelt jelentősége van. Főleg egy pályáztatás első körében, amikor rengeteg azonos szaktudású ember közül kell szelektálni. Ilyenkor bizony döntő lehet egy jól megszerkesztett önéletrajz, egy profi portré rólunk. 

Utóbbinak ráadásul különösen igényesnek kell lennie, hiszen azzal nem csak azt kell hangsúlyoznunk, hogy kellő alázattal állunk az adott munkalehetőséghez, de egyértelmű bizonyítéknak kell lennie arra is, hogy mi vagyunk a legjobb választás.

A fotó és ami mögötte van

Egy jó portréfotónak ugyanakkor rengeteg összetevője van. Mielőtt azonban ezek közül sorra vennénk a legfontosabbakat, egyvalamit érdemes tisztáznunk: azoknak nem kell többnek vagy másnak lenniük egy egyszerű portréfotónál, egy olyan képnél, melyen egyszínű, semleges és világos háttér előtt vagyunk láthatóak a lehető legletisztultabb módon ábrázol minket. Egy önéletrajznak és az azon látható portrénak minden esetben a szakmai tudásunkra, az adott területen elért eredményünkre, a hitelességünkre kell fókuszálnia, nem pedig azt kell bemutatnia, hogy milyen extrém személyiséggel vagyunk megáldva. Azaz nem azt kell demonstrálnunk, hogy a fotó készítésének pillanatában mennyire jól éreztük magunkat a bőrünkben, nem egy nyaralós tündérien cuki képet kell az életrajzunkba szerkeszteni, mint ahogyan az aranyosan mosolygós szelfik sem lesznek nyerők. Ezekkel ugyanis csak a szakmai hitelességünket tesszük kockára, hiteltelenné válunk a munkaadók körében. Hiszen általában ennek pont az ellenkezőjét szeretnénk elérni, azaz profinak és nyitottnak tűnni, hogy már a kép alapján pozitív legyen a megítélésünk.

Egy jó önéletrajzfotónak tehát a legapróbb részletek terén is összhangot kell teremtenie, eszközként kell szolgálnia ahhoz, hogy elnyerjük leendő munkaadónk bizalmát. Éppen ezért érdemes ügyelnünk a fotón a testtartásunkra, hogy ne behúzott nyakkal, felhúzott vállakkal feszítsünk a fotónkon. Ez ugyanis abszolút mértékben elronthatja a rólunk alkotott összképet, mivel így az önbizalomhiányunkat és elesettségünket sugalljuk. Márpedig ezek nem éppen megnyerő tulajdonságok! Ehelyett ügyeljünk mindig arra, hogy a CV-re készült képen kihúzzuk magunkat, a mellkasunkat pedig kiemeljük. Ettől büszke és magabiztos ember hatását keltjük, s biztosan nem ejtjük ki magunkat már a felvételi procedúra első körében. S ha már hatáskeltés: nem mehetünk el szó nélkül az önéletrajzfotókon látható arckifejezések mellett sem. Ezen a téren fontos, hogy semmiképpen ne a műmosolyunkat vegyük elő, mert az egyáltalán nem adja majd vissza a személyiségünket. Ráadásként a szemünk is tágra nyílik tőle, ami elég természetellenes hatást kelt egy portrén. Ehelyett inkább mosolyogjunk őszintén, s a szűk szemek mellett tegyük le a voksunkat. Hiszen egy finom mosoly megközelíthetővé és szimpatikussá tesz bennünket.

Végül a legfontosabb szempont: mindig viseljünk az alkalomnak és a megpályázott munkakörnek megfelelő ruházatot! Azaz egy irodai állásra való jelentkezésnél ne viseljünk izomtrikót és rövidgatyát, inkább maradjunk a „business casual” stílusnál. Legyünk egyszerűek, igényesek és ápoltak, így szinte biztosan nem fogunk mellélőni leendő munkaadónknál.

Bízzuk profira, garantált lesz a minőség

Összességében az önéletrajzfotókról kijelenthető, hogy az elkészítésük nem egyszerű feladat, a részletekkel nem is mindenki képes egymaga megbirkózni, fények, beállítás, megfelelő póz és természetesség. Sokan ezért inkább profikhoz fordulnak segítségért, mely döntésük komoly előnyöket hordoz. Hiszen minél magasabb pozícióra jelentkezik valaki, annál fontosabb a kiváló minőségű portréfotó Egy jó szakemberrel – mondjuk a Photon fotósaival és az ilyen esetekre szervezett alkalmak– pedig az órákon át tartó szenvedés helyett alig pár percet vesz igénybe ez a folyamat. Egy jó szakember képes megfelelő hangulatot teremteni a fotózás során és apró trükkökkel instruálni ahhoz, hogy a legjobb formánkat mutathassuk az önéletrajzfotónkon is.

Következő Profi portré a Photonnal eseményeink:

  • 2022. szeptember 27. 14:00-18:00
  • 2022. október 25. 14:00-18:00
  • 2022. november 15. 14:00-18:00

Regisztráció: https://thephoton.hu/portrefotozas/

Share This